Pippi Herr Nilsson apelsiner

Flicknamn från Astrid Lindgrens berättelser

Astrid Lindgrens berättelser är fulla av vanliga och ovanliga namn och här listar vi några av dem. Här finns listan med pojknamn.

A

Ada: Sixten i böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist har en ung moster som heter Ada.

Agda: Pigan i Mellangården i Bullerbyn. Agda är förtjust i drängen i samma gård, Oskar. ”Mandeln den gick mitt itu, Agda blir nog Oskars fru” rimmade Lasse i Bullerbyn vid julgröten.

Alida: Hembiträdet i Astrid Lindgrens första bok Britt-Mari lättar sitt hjärta bär detta namn.

Alma: Alma Svensson heter mamman till Emil och Ida i Lönneberga.

Alva: Jungfrun på Junibacken i böckerna om Madicken. ”Du är bara min Alva” säger Lisabet och sen kivas Madicken och Lisabet om vems Alva Alva egentligen är.

Amalia: "Salia Amalia" kallas ett av fattighjonen i Lönneberga, hon som inte törs följa med när Emil bjuder in till julkalas i Katthult.

Anna: Anna heter ett av de sex barnen i Bullerbyn, hon är syster till Britta. Anna heter även en av huvudkaraktärerna i den sorgliga berättelsen om Sunnanäng.

Annika: Tommys syster och granne till Pippi Långstrump. Ett av Astrid Lindgrens barnbarn heter Annika men Annika Settergren är inte döpt efter henne, Annika Lindgren föddes långt senare.

B

Barbro: Huvudkaraktären i Allrakäraste syster med en hemlig tvillingsyster som heter Ylva-Li. Barbro heter även berättaren i boken Kerstin och jag – Kerstin och Barbro är också tvillingsystrar.

Berta: Kanske inte den mest kända av Astrid Lindgrens karaktärer? Berta är en tjuv som assisterar Alfredo på tivolit i boken Rasmus, Pontus och Toker.

Bettan: Bettan är Lillebrors storasyster i böckerna om Karlsson på taket.

Britt-Mari: Britt-Mari Hagström är huvudkaraktären i Britt-Mari lättar sitt hjärta. Astrid Lindgren skickade in manuset till Britt-Mari lättar sitt hjärta som bidrag i en tävling som det nya lilla förlaget Rabén & Sjögren anordnade. Boken vann andra pris, gavs ut i november 1944 och blev Astrids debutbok. Här kan du läsa mer om hur Astrids karriär som författare tog sin början.

Britta: Britta är ett av barnen i Bullerbyn, Annas storasyster.

Britta-Kajsa: Flickan i berättelsen om den levande dockan Mirabell som växer upp ur ett dockfrö.

C

Carmencita: Miss Carmencita uppträder med häst på cirkusen som Pippi Långstrump besöker.

E

Edla: Tant Edla och farbror Sixten är Bosses (Mios) elaka fosterföräldrar i Mio, min Mio.

Elfrida: En liten tjock snäll gumma som bor utanför Törnrosdalen, i Bröderna Lejonhjärta.

Ella: Hembiträde hos Tommy och Annika, i Pippi Långstrump.

Elvira: Miss Elvira är lindanserska på cirkusen som Pippi Långstrump besöker.

Eva: Eva är huvudpersonen i berättelsen Gull-Pian – Eva kallas för Gull-Pian. Eva är också namnet på Katis bästa väninna i Kati-böckerna.

Eva-Lotta: Kalle Blomkvists väninna och medlem av Den Vita Rosen i böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist.

F

Freddy, Fredrika: Tjorven på Saltkråkans storasyster är döpt till Fredrika men kallas Freddy.

Frida: Husföreståndarinnan fröken Hildur Bock i Karlsson på taket har en syster, Frida, som hon alltid försöker bräcka på olika sätt.

G

Greta: Greta Andersson är Jonatans skolfröken i Bröderna Lejonhjärta, och den som kommer på idén att kalla Jonatan för Jonatan Lejonhjärta (egentligen heter han Jonatan Lejon).

Gunilla: Gunilla och Krister är Lillebrors kamrater i Karlsson på taket. Gunilla heter också en av huvudkaraktärerna i berättelsen Lustig-Gök.

H

Hildur: Husföreståndarinnan Hildur Bock brukar vara barnvakt till Lillebror i Karlsson på taket, hon kallas vanligen fröken Bock. Karlsson kallar henne Husbocken och älskar att ”tirritera” henne.

Hilma: Höns-Hilma är ett fattighjon i Norka fattigstuga, från berättelsen Spelar min lind, sjunger min näktergal?

I

Ida: Emil i Lönnebergas lillasyster. Visste du att Idas sommarvisa inte är det riktiga namnet på den kända sången? Originaltiteln är Jag gör så att blommorna blommar. En annan Ida är Linus-Ida, gumman som hjälper till på Junibacken i Madicken. Även Astrid Lindgrens farmor hette Ida.

J

Jenny: Alla i Bullerbyn far på julkalas till moster Jenny, i Mera om oss barn i Bullerbyn.

K

Kajsa: Kajsa är ett namn som många av Astrid Lindgrens karaktärer bär. Kändast är Kajsa Kavat, i berättelsen med samma namn. Andra är Britt-Maris brevvän i Stockholm, från Britt-Mari lättar sitt hjärta, Lotta på Bråkmakargatans moster, Madickens mamma och faktiskt också Madickens och Lisabets lilla babysyster som föds i slutet på boken Madicken och Junibackens Pims.

Karin: Visste du att Tjorven på Saltkråkans riktiga namn är Karin Maria Eleonora Josefina?

Kati: Huvudpersonen i de tre böckerna om Kati. Namnet ska uttalas med långt ”a” – som i ”Vasastan”, har Astrid Lindgren påpekat.

Kerstin: Olles lillasyster i Bullerbyn, och Barbros tvillingsyster i Kerstin och jag.

Kristin: Kristin i Lövnäset är en fattig gumma som bor nära Bullerbyn.

Kristina: I skymningen kommer den flygande Herr Liljonkvast och hämtar med pojken Göran, som inte kan gå, i berättelsen I Skymningslandet. På en av sina flygturer besöker de Skansen där de möter flickan Kristina i Älvrosgården.

L

Lena: Huvudkaraktären i berättelsen En natt i maj. Lena är också den som vill gå i skolan i Jag vill också gå i skolan och som vill ha ett syskon i Jag vill också ha ett syskon.

Lina: Pigan i Katthult, från Emil i Lönneberga. Flera av händelserna som beskrivs i Emilböckerna är tagna ur verkligheten. När Lina säger att Tor och Freja var de första människorna på jorden och att årets högtider är Jul, Påsk och Vimmerby marken, så är det historier som Astrids pappa Samuel August hört och berättat om. Här kan du läsa mer om historien bakom Emil i Lönneberga.

Lisa: Lisa bor i Mellangården i Bullerbyn. Det är hon som berättar om allt roligt som hon och de andra barnen i Bullerbyn gör. Lisa heter också Olle i Bullerbyns mamma.

Lisabet, Elisabet: Madickens lillasyster. Lisabet fick bli huvudperson i den klassiska bilderboken Titta Madicken, det snöar!

Lise-Lotta: Prinsessan i berättelsen om Prinsessan som inte ville leka.

Lotta: Alla känner nog till Lotta på Bråkmakargatan. Lotta heter också den malliga flickan vars rika pappa vill köpa Snickargården på Saltkråkan för att riva den och bygga en bungalow.

Lovis: Ronja Rövardotters mor. Det är hon som sjunger Vargsången.

M

Madicken, Margareta: Madicken på Junibacken heter egentligen Margareta. Den verkliga förebilden till Madicken var Astrid Lindgrens väninna Anne-Marie Ingeström som kallades Madicken. Här kan du läsa mer om historien bakom Madicken.

Maja: Namnet Maja bärs av många karaktärer. Krösa-Maja är en gumma som ibland hjälper till i Katthult hos Emil i Lönneberga. Maja är också en flicka som lär prinsessan Lise-Lotta att leka i berättelsen Prinsessan som inte ville leka. Maja i Apelkullen, i Madicken, och tant Larssons hemhjälp Maja i Lotta på Bråkmakargatan är två andra.

Majken: Majken heter Britt-Maris syster, i Britt-Mari lättar sitt hjärta. Samma namn bär också Lotta på Bråkmakargatans mormors hembiträde.

Malin: Nittonåriga Malin Melkerson i Vi på Saltkråkan är som en mor till sina yngre syskon. Malin heter också den föräldralösa huvudpersonen i Spelar min lind, sjunger min näktergal? Även Pippis mormors hembiträde hette Malin, enligt historien Pippi berättar när hon är på kafferep hos familjen Settergren.

Mariann: Britt-Maris klasskamrat, ur Britt-Mari lättar sitt hjärta. Mariann är också namnet på taxen Tessans matte i Rasmus, Pontus och Toker.

Mattis: Mias (”Lus-Mias”) lillasyster i Madicken.

Maud Yvonne Marlene: Mia-Marias docka i Barnen på Bråkmakargatan.

Mia: Madickens fattiga klasskamrat som kallas för ”Lus-Mia” av barnen i klassen.

Mia-Maria: Lotta på Bråkmakargatans storasyster, som egentligen bara heter Maria.

Milimani: Väverskans lilla dotter i Mio, min Mio, som har blivit förvandlad till fågel av riddar Kato. När Katos spejare är nära att upptäcka Mio och Jum-Jum räddar Milimani dem genom att flyga mot spejarens bloss så att det faller ur hans hand.

Mimmi: Dockan vars halsband rövaren Fiolito vill stjäla, i Ingen rövare finns i skogen.

Minonna-Nell: Jiris syster i Mio, min Mio. Mio och Jum-Jum träffar Jiri och hans syskon i Landet på andra sidan vattnet.

Mirabell: Dockan som växer upp ur ett dockfrö i berättelsen med samma namn.

Moana: Ett av barnen som bor på Kurrekurreduttön, som Pippi, Tommy och Annika besöker i Pippi Långstrump i Söderhavet.

Monika: Britt-Maris syster i Britt-Mari lättar sitt hjärta

Muj: Den lilla älvan i berättelsen En natt i maj, som ingår i samlingen Nils Karlsson-Pyssling.

Märit: Huvudperson i Astrid Lindgrens kanske sorgligaste berättelse, Märit. Den ingår i samlingen Kajsa Kavat.

Märta: Tjorvens mamma i Vi på Saltkråkan.

P

Petra: Peter och Petra tillhör småfolket och bor under en gran i Vasaparken, i berättelsen Peter och Petra.

Pippi, Pippilotta: ”Jag heter Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, dotter till kapten Efraim Långstrump, fordom havens skräck, numera söderhavskung. Pippi är egentligen bara mitt smeknamn, för pappa tyckte att Pippilotta var för långt att säja.”

Astrid Lindgrens dotter Karin bad sin mamma berätta om Pippi Långstrump och uppfann i samma stund det som skulle bli en av världens mest välkända barnboksfigurer. Läs mer om historien bakom Pippi här.

R

Ronja: ”Har jag bestämt att mitt barn ska heta Ronja, så blir det en Ronja!” säger Ronjas mamma Lovis. Ronja Rövardotters, och flera andra personers namn i boken, hämtade Astrid Lindgren ur sin skolatlas över de svenska fjällen. Här hittade hon Ju-ronjaure-kåtan som ligger nordväst om Arjeplog. Ronja var ett i det närmaste okänt namn innan boken kom 1981. Idag heter ca 6 000 personer i Sverige Ronja! Mera om historien bakom Ronja finns att läsa här.

Rosa: Rosa heter en av tant Bergs dockor i boken Barnen på Bråkmakargatan.

S

Sara: Lille-Sara är en gammal gumma i Rasmus på luffen som är snäll mot luffare.

Sigrid: Sigrid Lejon heter Skorpans och Jonatans mamma i Bröderna Lejonhjärta.

Skrållan: Skrållan är Malins dotter i Vi på Saltkråkan. Hon är dock inte med i boken Vi på Saltkråkan utan bara i filmerna.

Sofia: Sofia, duvdrottningen. Den i Körsbärsdalen som leder kampen mot tyrannen Tengil, i Bröderna Lejonhjärta.

Stina: Saltkråkans egen tandlösa lilla sagoberätterska.

Stina Maria: Huvudkaraktären i berättelsen Tu tu tu! ur samlingen Sunnanäng.

T

Teddy, Teodora: Tjorven på Saltkråkans storasyster är döpt till Teodora men kallas Teddy. ”Jag tänker olika tankar när jag är Teodora och när jag är Teddy”, sa Teddy.

Tjorven: Tjorven på Saltkråkan heter egentligen Karin Maria Eleonora Josefina. ”Fast jag ser mera ut som Tjorven säjer mamma.”
I Tyskland finns barn som är döpta till Tjorven, men det senare avrådde Astrid Lindgren själv bestämt ifrån. ”Tjorven heisst man hierzulande nicht!” säger hon i en tysk intervju. Namnet Tjorven är hämtat från bekantskapskretsen. En vän till Astrid hade en släkting långt uppe i översta Norrland som kallades Tjorven, för att hon var lite ”tjorvig” och inte så lätt att styra över kan man tänka.

U

Ulla: En skolkamrat till Tommy och Annika i Pippi Långstrump.

Undis: Birks mamma i Ronja Rövardotter.

V

Viola Linnea: Detta vackra namn bär tant Larssons docka i Lotta på Bråkmakargatan.

Y

Ylva-li: Barbros hemliga tvillingsyster som bor under rosenbusken Salikon i boken Allrakäraste syster.

Emil i Lönneberga, barnskådespelaren Jan Ohlsson

Pojknamn i Astrid Lindgrens böcker

Viktor, Peter, Filip, Bengt – har du koll på alla namnen?

Se listan här
baby emil Rättstart
Shop

Favoritprodukter för de minsta

Bamsen Gosedjur Astrid Lindgren

Dop och namngivning i Astrids värld

Astrid Lindgren är starkt förknippad med kärlek och respekt för barn. Många föräldrar vill ha Astrid Lindgrens verk med på sina barns dop- eller namngivningsceremonier, ett fint sätt att skapa en stämningsfull stund. Vare sig det handlar om en dopdikt, ingångsmusik eller dopgåva finns det många passande berättelser, verk och produkter. Här har vi samlat några av våra bästa tips!

Läs om karaktärerna