Astrid Lindgren kollage

Om oss

Astrid Lindgren Aktiebolag ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. I dagsläget är 16 personer anställda på företaget, de flesta är specialiserade på olika typer av rättighetsområden. Vi sitter i Stockholm men vår verksamhet sträcker sig över hela jorden. I grund och botten bygger vår verksamhet på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Vi är övertygade om att världen behöver Astrid Lindgren – kanske mer än någonsin.

Vårt mål

Vårt mål

Vårt uppdrag är att sprida och skydda Astrid Lindgrens författarskap i hela världen. Vi vill att så många barn och vuxna som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Vi främjar partners och projekt som lyfter fram verken på nya och spännande sätt. I allt vi gör förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. I en medievärld som just nu förändras i hög fart är möjligheterna oändliga, och vi ägnar mycket tid åt att hitta rätt kanaler och uttryckssätt för Astrid Lindgrens verk i nya format.

astrid målning krans

Vår värdegrund

Kvalitet

Astrid Lindgren hade höga krav på kvalitet – både i det hon själv gjorde och i det andra gjorde med hennes verk. Vi strävar alltid efter högsta möjliga kvalitet i allt vi gör.

Barnets perspektiv

Ett viktigt skäl till att Astrid Lindgrens verk blivit så älskade är att hon aldrig talar över huvudet på barnet. Barnets perspektiv är alltid i centrum. Det är det också i vårt arbete.

Pålitlighet

Astrid Lindgren stod alltid för sitt ord och byggde starka samarbeten grundade på tillit. När man går in i samarbeten med Astrid Lindgren Aktiebolag ska man känna att vi strävar mot gemensamma mål.

Respekt för andra

I sitt liv och sina böcker visade Astrid Lindgren ett osedvanligt civilkurage. Hon behandlade alla lika och visade samma respekt för det läsandet barnet som för statsöverhuvudet. Vi går i hennes fotspår och är ärliga och respektfulla inför omvärlden.

Nyfikenhet

Utan nyfikenhet blir det ingen stor konst och litteratur. Ingen människa, eller företag, är en ö. Vi är öppna för människor och idéer oavsett om de leder till konkreta samarbeten eller inte.

Affärsmässighet

Astrid Lindgren skötte länge alla sina egna affärer. Dessutom arbetade hon som förläggare och chef vid sidan av sitt författarskap. Hon var noga med att få ersättning för sitt arbete och minst lika noga med att andra skulle få det. Värdet på de rättigheter vi kontrollerar är högt, både i pengar och i goodwill, och vi strävar efter att göra bra och schyssta affärer.

Generositet

Under sitt liv gav Astrid Lindgren bort stora summor pengar till goda ändamål. Hon lånade de svaga och utsatta sin röst, protesterade mot orättvisor och översitteri. Vi ser det som självklart att dela med oss till organisationer som arbetar för barns rättigheter runt om i världen.

Styrelse

Astrid Lindgren Aktiebolags styrelse består f n (2024) av fyra personer. Nedanför hittar du information om ledamöterna.

STYRELSEORDFÖRANDE

Nils Nyman

Nils Nyman är barnbarn till Astrid Lindgren och har arbetat med Astrid Lindgrens rättigheter sedan slutet på 1990-talet.

STYRELSELEDAMOT

Ingrid Jonasson Blank

Ingrid Jonasson Blank är tidigare vice vd för ICA Sverige AB och har haft flera chefsbefattningar inom ICA Group, bland annat med ansvar för ICA:s varumärke. Hon har stor erfarenhet av arbete i bolagsstyrelser inom olika branscher.

STYRELSELEDAMOT

Lars Blomgren

Lars Blomgren är film och TV-producent med lång erfarenhet av både nordisk och internationell produktion. Arbetar idag som Head of International TV på amerikanska produktionsbolaget Media Res.

STYRELSELEDAMOT

Anders Lindgren

Anders Lindgren är barnbarn till Astrid Lindgren och arbetar som Senior Consultant på Trilogik, ett svenskt konsultföretag inom tillgänglighets- och driftsäkerhetsanalys.

STYRELSELEDAMOT

Cilla Nergårdh

Cilla Nergårdh har arbetat inom Astrid Lindgren-koncernen i över tio år, först på Astrid Lindgrens Näs och därefter som kommunikationschef och senare VD på Astrid Lindgren Aktiebolag. Arbetar idag som konsult inom kulturbranschen.

Företagets historia

När Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det nog ingen som förstod vilken industri som startades. Så länge Astrid Lindgren levde och hade hälsan förvaltade hon själv sina rättigheter, först ensam i många år, och sedan tillsammans med sin trogna medarbetare Kerstin Kvint. I slutet av sextiotalet startades det bolag som är grunden till Astrid Lindgren Aktiebolag. Företaget hette Tre Lindgren och förvaltade film- och teaterrättigheter. Namnet var en hänvisning till Astrid Lindgren själv, samt hennes son och svärdotter som arbetade i bolaget. Författaren väntade sedan ända till 1998 med att starta det bolag som fick förvalta hennes litterära rättigheter. Det bolaget döptes till Saltkråkan efter boken Vi på Saltkråkan. Dessa två bolag slogs sedan samman och ägs av Astrid Lindgrens efterlevande. Under våren 2018 bytte Saltkråkan AB namn till Astrid Lindgren Aktiebolag (The Astrid Lindgren Company på engelska).

ASTRID-LINDGREN-GRUPPEN

Astrid Lindgren-gruppen

Astrid Lindgren Aktiebolag ingår i en bolagsgrupp tillsammans med Astrid Lindgrens Vimmerby AB och Astrid Lindgren Film AB. Gruppens gemensamma mål är att sprida Astrid Lindgrens verk till så många som möjligt. Några av de varumärken som verksamheterna nyttjar är de som syns på bilden.

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till Astrid Lindgren Aktiebolag med frågor, förslag eller idéer som rör Astrid Lindgrens författarskap!

Telefonnummer
08-122 025 00

E-post
[email protected]