Ronja ghibli banner text

Ronja Rövardotter

Den natten som Ronja föds är det åskväder. Åskan slår ner i rövarborgen och klyver den mitt i tu. Ronjas liv börjar storslaget och hon blir också en storslagen flicka. En flicka som är sin faders ögonsten men som också utmanar honom och väljer vänskapen före familjerivaliteten.

Ronja utforskar de djupa skogarna, sjöarna, bergen och gläntorna. Hon dras till det vilda, till äventyret och lever i symbios med djur och växter – och behöver därför sällan vara rädd. Ronjas mor är en mycket klok och stark kvinna som ger sin dotter friheten att forma sin egen moral och känsla för rätt och fel. Ronja är empatisk, rättvis och modig – när något är fel säger hon ifrån – även om det leder till konflikter med hennes närmaste.

Ronja Lovi ammar illustration

SÅNGER

Vargsången

"Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova. Hungern river hans vargabuk, och det är kallt i hans stova…"

Här kan du sjunga sången
Ronja Ghibli film vårskrik

VET DU VAD?

Heter du Ronja?

Namnet Ronja var innan boken Ronja Rövardotter gavs ut i stort sett okänt även om undantag fanns. Idag är det ett vedertaget namn i flera länder – i Sverige är det ca 6000 kvinnor och fyra män som har förnamnet Ronja.

Se fler namn från Astrid Lindgrens berättelser
vargsangen-omslag-crop

AKTUELLT

Lena Sjöberg illustrerar Vargsången

Alla minns vi Astrid Lindgrens stämningsfulla Vargsången från Ronja Rövardotter. Nu finns visan som bilderbok, illustrerad av prisbelönta Lena Sjöberg. – Jag har älskat visan sedan jag hörde den första gången, men brottades med tankar i stil med: ”Går det att göra en bildberättelse utifrån en visa som är så förknippad med en älskad filmscen?”. Inte förrän jag, på riktigt, kommit fram till vad vistexten egentligen betyder, hittade jag en ingång, säger Lena Sjöberg. – Vargsången är för mig en besvärjelsesång där den innerliga önskan är att ingenting ont någonsin får hända ens barn. Jag började fundera på vargen som symbol för våra rädslor och att vargen i visan får klä skott för all den oro vi känner. Men att även vargen, precis som vi människor, månar om sina ungar och om att de ska få vara mätta och trygga.

Till boken

Böcker om Ronja

ronja-rovardotter-i-skogen-crop

En längtan till naturen - historien bakom Ronja

En av Astrid Lindgrens favoritböcker var Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau, som handlar om hur författaren byggde sig en bostad av skogens material och försökte leva så enkelt och ensamt som möjligt, på avstånd från den materialistiska stadskultur han hade flytt. Eftersom Astrid bodde i stan så kunde hon inte alltid vara i naturen, men hon kunde vara där i fantasin. Det var så som sagan om Ronja började – som en längtan till naturen.

Läs mer om historien bakom Ronja
CITAT

“Bli inte rädd Birk, sa Ronja. Nu kommer mitt vårskrik! Och hon skrek, gällt som en fågel, ett jubelskrik så att det hördes långt bort i skogen.”

Ur Ronja Rövardotter
FILMER

Titta på Ronja Rövardotter

Andra karaktärer