Karlsson på taket banner text

Karlsson på taket

I ett alldeles vanligt hus, på en alldeles vanlig gata i stan bor Lillebror. Allra helst vill han ha en egen hund. Uppe på taket, i en liten stuga bakom den stora skorstenen, bor en herre som heter Karlsson. Han är, enligt sig själv, en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. På ryggen har han en liten propeller och med den kan han flyga… Han bestämmer sig för att landa hos Lillebror. Efter det blir ingenting sig likt.

Karlsson gör precis som han vill – han äter upp allt godis själv, tar alltid den största kakan och tycker om att fifilura och tirritera folk. Han är helt övertygad om att han är bäst på allt och talar gärna om det för alla. Han vill gärna ha presenter och hitta på roligheter – och om något går sönder eller förvinner så är det en världslig sak och inget att sura för. Lillebror älskar Karlsson men mamma, pappa och storasyskonen påstår att han är ett påhitt. ”Påhitt kan de vara själva”, fnyser Karlsson.

CITAT

“Smälla ska det göra och roligt vill jag ha, annars är jag inte me’!”

Karlsson, ur Karlsson på taket smyger igen
karlsson-i-lampa-crop

VET DU VAD?

stegografitecken4

I före detta Sovjetunionen blev Astrid Lindgren mer än någon annan en “folkets författare”. Enligt Boris Pankin, tidigare sovjetrysk ambassadör i Stockholm, fanns det två böcker som förekom i det flesta sovjetiska hem, nämligen Bibeln och Karlsson på taket. ”Så märkvärdigt” sa Astrid Lindgren när hon fick höra det. ”Inte visste jag att Bibeln var så populär”.

i-skymninsgslandet-omslag-crop-liljonkvast

BÖCKER

stegografitecken3

Herr Liljonkvast

Herr Liljonkvast, i sagan om Skymningslandet som finns med i samlingen Nils Karlsson-Pyssling, var en snällare föregångare till Karlsson på taket. Han var en liten flygande gubbe som brukade hälsa på hos Astrids dotter Karin på kvällarna. Men han ville inte synas för några andra, utan gömde sig då bakom tavlorna.

Läs mer om I Skymningslandet

Vanliga frågor om Karlsson på taket

Karlsson på taket flyger över matbordet

VET DU VAD?

stegografitecken2

Mats Wikström, som spelade Karlsson på taket i filmen från 1974, hade en väldigt jobbig kostym, med både peruk och uppstoppad mage. En stor del av tiden fick han dessutom hänga i en sele, så han fick extra lönetillägg: fem kronor för varje scen han måste hänga i den.

Karlsson illustration liten bild

SÅNGER

Världens bästa Karlsson

Karlsson! Karlsson! Världens bästa Karlsson! Karlsson! Karlsson! Hej, här kommer Karlsson!

Här kan du sjunga sången
CITAT

“Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år.”

Karlsson om sig själv i Lillebror och Karlsson på taket

Böcker om Karlsson på taket

karlsson-pa-taket-film-crop

FILMER

Världens bästa Karlsson (1974)

Livet är bra orättvist tycker Lillebror. Mamma och pappa har varandra, Bosse har sin elgitarr och Bettan sin nya kille Pelle. Det är bara Lillebror som inte har någon, och inte ens en hund kan han få... Ända tills världens bästa Karlsson en dag kommer inflygande genom Lillebrors fönster! En lagom tjock man i sina bästa år.

Läs mer om filmen
Karta stockholm astrid

VET DU VAD?

Astrid Lindgrens Stockholm

I böckerna om Karlsson på taket har Stockholm en framträdande roll. Det står inte i böckerna var i Vasastan Lillebror och Karlsson bor (”ett alldeles vanligt hus på en alldeles vanlig gata i Stockholm”) men det har antagits att det är i Atlasområdet.

Läs mer om Astrid Lindgrens Stockholm!

Andra karaktärer