Barnen i bullerbyn ilon wikland text

Barnen i Bullerbyn

Genom den nioåriga bonddottern Lisas ögon får läsaren följa livet i en liten by på landsbygden i början av förra seklet – ett liv i samklang med natur och årstider. I Bullerbyn finns det tre gårdar, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Där bor sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle. De har roligt nästan jämt. ”Jag tycker synd om alla som inte bor i Bullerbyn”, säger Anna.

De sex barnen är oskiljaktiga – de gör nästan allting tillsammans. Varje morgon går de till skolan tillsammans och de hjälper till med alla sysslor på gården. Vilka sysslor de än utför så blir det en lek och ett äventyr. Livet de lever är en dagdröm för vår tids stadsbarn: tänk att få ta hand om ett eget lamm, sova på höskullen och fånga kräftor i den lilla sjön!

sevedstorp-crop

Finns Bullerbyn på riktigt?

Bullerbyn finns "på riktigt", det är Sevedstorp, den lilla by med tre hus i rad där Astrids pappa Samuel August är uppvuxen i mellangården, som stod modell för Astrid när hon skrev böckerna. Det var också i Sevedstorp man spelade in Lasse Hallströms filmer om barnen i Bullerbyn.

Läs mer om historien bakom Bullerbyn här
alla vi barn i bullerbyn lasse

VET DU VAD?

stegografitecken2

Astrid Lindgrens bror Gunnar Ericsson var förebilden till Lasse i Bullerbyn. Flera av karaktärerna i Bullerbyn, Madicken och Emil i Lönneberga har lånat drag från människor på gården Näs i Vimmerby där Astrid växte upp.

Alla vi barn i Bullerbyn sova för nu är det natt

SÅNGER

stegografitecken4

Alla ska sova för nu är det natt

Alla ska sova för nu är det natt sjunger barnen i filmen Alla vi barn i Bullerbyn när de ska sova på höskullen.

Här kan du sjunga sången
FILMER

Filmer om Barnen i Bullerbyn

Se alla filmer om Bullerbyn
Barnen i bullerbyn foto på staket

VET DU VAD?

Bullerbysyndromet

Med "Bullerbysyndromet" (på tyska das Bullerbü-Syndrom) menas den idealisering av Sverige som kan förekomma i tyskspråkiga länder. Den bygger på en stereotyp Sverigebild med positiva och idealistiska associationer, som trähus, klara insjöar, gröna skogar, älgar, blont hår, glada människor och midsommarsol.

alla-ska-sova-crop

BÖCKER

Alla ska sova

Sången som Bullerbybarnen sjunger i filmen finns nu som bilderbok, med illustrationer av Marit Törnqvist.

Till boken

Böcker om barnen i Bullerbyn

CITAT

“När en del tycker att man är stor, och en del tycker att man är liten, så är man kanske alldeles precis lagom gammal.”

Lisa i Alla vi barn i Bullerbyn

Andra karaktärer