Astrid Lindgrens värld pirater pippi teater

Platser att besöka

Det finns flera besöksmål både för stora och små Astrid Lindgren-fans. Några där man kan möta Astrids berättelser och karaktärerna från böckerna och filmerna – och andra där man kan fördjupa sin kunskap om Astrid Lindgrens liv och gärning.

Astrid Lindgrens Värld stridensdag bröderna lejonhjärta

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är ett av Sveriges främsta besöksmål för barnfamiljer. Varje år vallfärdar en halv miljon människor, stora och små, till teaterparken i Vimmerby. Under högsäsong spelas över 50 föreställningar varje dag. I Astrid Lindgrens Värld kan du kliva rätt in i Villa Villekulla och vara med när Pippi, Tommy och Annika letar reda på saker. Du kan leka kull med Kling och Klang eller stiga ombord på Hoppetossa. I Katthult träffar du familjen Svensson, och uppflugen på ett staket på Ekekullen eller kanske täljandes i snickerboa sitter Emil. Och vid ett besök i Mattisborgen möter du Ronja, Birk, Skalle-Per och de andra rövarna. Har du läst böckerna så känner du igen både figurer och miljöer, men så här har du aldrig upplevt dem förr.

Sockerdricksträdet näs

Astrid Lindgrens Näs

På gården Näs i Vimmerby, föddes Astrid Anna Emilia Ericsson för över 100 år sedan. Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Det är här hela hennes författarskap tar sin början.

Astrid Lindgrens Näs
Dalagatan skrivbord liten bild

Dalagatan 46

Lägenheten på Dalagatan 46 i Stockholm var Astrid Lindgrens hem från 1941 fram till hennes död år 2002. Lägenheten kan bara besökas på förbokade visningar för små grupper. Allt guidearbete sker på ideell grund.

Läs mer
Junibacken emil

Junibacken

Junibacken i Stockholm är ett lekfullt museum med barnboken i centrum. Här kan man uppleva många av de figurer och miljöer som Astrid Lindgren berättat om i sina böcker, men också träffa andra barnboksfigurer och se barnteater.

När Astrid Lindgren första gången fick höra talas om projektet så tyckte hon att det var nog klokt och bra, men något ”Astrid Lindgren-hus” ville hon rakt inte veta av. En plats där andra barnboksförfattare och illustratörer kunde lyftas fram och inspirera, det gick däremot bra. Och så blev det.

Ilon sagoland

Ilon Wiklands Sagoland

År 2004 donerade konstnären Ilon Wikland sina bokillustrationer till den estniska staten. År 2006 öppnades galleriet i Haapsalu, Kooli gatan 5, alldeles nära Ilons farmors hus Linda gatan 2. Det övriga temacentret för barn och familjer öppnades 2009.

Pippi villa villekulla kneipbyn

Kneippbyn

I Kneippbyn på Gotland kan man hälsa på i Villa Villekulla, det hus som användes när TV-programmen och filmerna om Pippi Långstrump spelades in. Under sommaren spelas Pippi-teater.

Kneippbyn
Filmbyn småland emil soppskål

Filmbyn Småland

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en magisk utställning.

Filmbyn Småland

Läs mer om karaktärerna