Pippi, Karlsson, Lotta, Madicken och Emil

Illustrationerna

”Varje författare som har turen att få en kongenial tecknare till sin bok står i evig tacksamhetsskuld till tecknaren” har Astrid Lindgren sagt. Här presenterar vi fyra av de kändaste illustratörerna som har illustrerat Astrid Lindgrens böcker.

Pippi är skeppsbruten Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman (1916-1959) har illustrerat alla böcker om Pippi Långstrump, novellsamlingen Kajsa Kavat och kapitelböckerna om barnen i Bullerbyn.

Om Ingrid Vang Nyman
Ilon Wikland barnen i bullerbyn kök katt lamm

Ilon Wikland

Ilon Wikland (1930-) är den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrids böcker: Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket, Madicken, Mio min Mio, Ronja Rövardotter, Vi på Saltkråkan, Sunnanäng samt ett stort antal bilderböcker.

Om Ilon Wikland
Emil på gärdsgården

Björn Berg

Björn Berg (1923-2008) har illustrerat alla böcker om Emil i Lönneberga. Samarbetet med Astrid Lindgren började med att Astrid såg en teckning som Björn hade gjort och tyckte att pojken på bilden såg ut som en Emil.

Om Björn Berg
herr-liljonkvast-och-goran-i-skymningslandet-crop

Marit Törnqvist

Marit Törnqvist (1964-) har illustrerat När Bäckhultarn for till stan, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet, Sunnanäng och Sagoresan. Några av hennes tidigaste barndomsminnen är när hennes mamma Rita Törnqvist, som var Astrids översättare till holländska, läste högt ur Astrids böcker.

Om Marit Törnqvist

Astrids karaktärer

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till Astrid Lindgren Aktiebolag med frågor, förslag eller idéer som rör Astrid Lindgrens författarskap!

Telefonnummer
08-122 025 00

E-post
[email protected]