Bilden föreställer annons med inbjudan till pristävling och Britt-Mari

Britt-Mari lättar sitt hjärta

Astrid Lindgren slog igenom stort som författare med Pippi Långstrump, lagom till julhandeln 1945. Men hennes egentliga debut skedde året dessförinnan - med den betydligt mer konventionella flickboken Britt-Mari lättar sitt hjärta.

År 2024 markerar därmed Astrid Lindgrens 80-årsjubileum som författare. För att uppmärksamma detta ges Britt-Mari lättar sitt hjärta ut i en ny utgåva hos Rabén & Sjögren. På den här sidan kan du läsa mera om karaktären Britt-Mari och historien bakom boken!

Astrid Lindgren 1944

Ett prisvinnande manus

Med manuset till Britt-Mari lättar sitt hjärta vann Astrid Lindgren andra pris (1200 kr) i en tävling som det lilla nya förlaget Rabén & Sjögren hade utlyst. Just denna tävling hade riktlinjer att "söka få fram flickböcker av litterär kvalitet, som befordrar kärlek till hem och familj samt allvar och ansvarskänsla i förhållandet till det motsatta könet".

Det sägs att förläggaren Hans Rabén blev besviken när namnet på författaren till manuset avslöjades - tävlingsmanusen lämnades in anonymt och han hade hoppats på ett mer känt namn. Boken gavs dock ut i november 1944 och fick flera fina recensioner. Den hade redaktörats av Elsa Olenius, som skulle bli en mycket nära vän och kollega till Astrid - Olenius var den som slutligen såg till att Pippi Långstrump kom ut på Rabén & Sjögren, och hon ordnade sedermera också arbete åt Astrid på samma förlag.

En av recensenterna skrev: ”Man hoppas innerligt att denna glada och goda bok skall få en fortsättning, och att författaren i nya band skall ge oss ännu många roliga stunder.” Det blev ingen fortsättning på Britt-Mari, men ännu många roliga stunder blev det efter denna debut, minst sagt!

Bilden: Porträtt av Astrid Lindgren, 1944

Britt-Mari illustration

"Britt Hagström, 15 år"

Det var den ursprungliga titeln på manuset, som efter Elsa Olenius förslag blev Britt-Mari lättar sitt hjärta. Britt-Mari är en femtonårig flicka i en svensk småstad (bokstavligen "Småstad") som börjar skriva brev till en jämnårig flicka i Stockholm, på "sin egen ägandes skrivmaskin". Boken blir efter det inledande kapitlet en brevroman där Britt-Mari berättar för Kajsa om sin stora, glada familj, sina vänner, livet i skolan och den rekorderlige pojkvännen Bertil.

Boken är skriven på beställning, efter uppsatta tävlingsregler. Ändå finns här mycket som är typiskt för Astrid Lindgren, inte minst litterära referenser och citat, och hon tog inspiration från sitt eget liv och från historier hon hört berättas. Britt-Maris erfarenhet från arbetsprovet på en byrå som söker maskinskriverskor är Astrid Lindgrens egen - Britt-Mari placerar fingrarna på fel tangentrad och provet blir förstås oläsligt.

Boken skrevs under brinnande världskrig men det är inget som märks av i idyllen Småstad. Erfarenheterna av krigstiden dokumenterade Astrid Lindgren istället i sina numera berömda Krigsdagböcker.

Bilden: 1944 års omslagsbild av signaturen K.S., troligen Karl-Gustav Söderström.

Källor:
Unga kvinnor vid skrivmaskinen, Malin Nauwerck, Astrid Lindgren sällskapets medlemsblad nr 84, 2024
Denna dagen, ett liv, Jens Andersen, Norstedts, 2014
Bildbibliografi, Lars Bengtsson, Salikon förlag, 2012

Omslag Britt-Mari lättar sitt hjärta

Boken

Jubileumsutgåva

Den nya utgåvan av Britt-Mari lättar sitt hjärta har ett omslag designat av Karin Johansson och visar ett foto av en ung Astrid Lindgren. 2024 är det 80 år sedan boken först publicerades.

Köp boken här

Andra karaktärer