Astrid lindgren som barn

Utvalda årtal

Här är en översikt över några viktiga årtal i Astrid Lindgrens liv:

1905

Samuel August Ericsson och Hanna Jonsson, Astrid Lindgrens föräldrar, gifter sig.

 

1906

Hannas och Samuel Augusts första barn, Gunnar, föds.

 

1907

Astrid Anna Emilia föds den 14 november på gården Näs, prästgårdsarrende i Vimmerby, som andra barn till Samuel August och Hanna.

 

1911

Astrids syster Stina föds.

 

1912

Madicken (Anne-Marie Ingeström, sedan gift Fries) flyttar in i Tuvelycka, en villa på vägen mellan Vimmerby och Näs. Anne-Marie och Astrid blir vänner för livet.

 

1914

Astrid börjar skolan. Skolhuset ligger i hörnet av Drottninggatan och Sevedegatan.

 

1916

Lillasyster Ingegerd föds.

 

1917

Astrid börjar i läroverket eller statens samskola, som det heter i Vimmerby. Skolbyggnaden stod färdig 1907, samma år som Astrid föddes.

 

1921

Uppsatsen ”På vår gård” publiceras i Wimmerby tidning den 7 september. Det är troligen Astrids lärare i svenska, adjunkt C.G. Tengström, som lämnat uppsatsen till tidningen. Efter denna händelse börjar Astrid Lindgren kallas ”Vimmerbys Selma Lagerlöf”.

 

1923

Astrid tar realexamen i Vimmerby med högsta betyg i modersmålet.

Astrid konfirmeras.

 

1924-26

Arbetar som volontär på Wimmerby Tidning till sommaren 1926. Gör många olika sysslor på tidningen, men får också skriva notiser och artiklar. Hon skildrar bland annat invigningen av järnvägen mellan Vimmerby och Ydrefors.

 

1925

Astrid och fem kamrater företar en fotvandring längs Vättern och besöker bland andra Ellen Key på Strand vid Omberg. Resebreven ”På luffen” publiceras i Wimmerby tidning.

 

1926

Astrid blir gravid men vill inte gifta sig med barnafadern. Hon flyttar till Stockholm och utbildar sig till sekreterare på Bar Lock-institutet.

I december föds sonen Lars i Köpenhamn. Han bor de första åren i en dansk fosterfamilj. Astrid reser dit så ofta hon kan för att hälsa på honom.

 

1927-28

Arbetar som sekreterare i Stockholm, bland andra åt direktör Torsten Lindfors, far till Viveca Lindfors, senare filmskådespelerska i Hollywood. Astrid lär ha suttit barnvakt åt Viveca och och berättat sagor för henne.

 

1928

Börjar arbeta på KAK (Kungliga Automobilklubben) och träffar Sture Lindgren, sin blivande make.

 

1930

Hämtar hem Lars till Sverige. De första månaderna bor han hos henne i Stockholm, men flyttar sen till mormor och morfar på Näs.

 

1931

Astrid och Sture gifter sig på påskafton. Flyttar in i en lägenhet på Vulcanusgatan 12 i Stockholm tillsammans med Sture och Lars.

 

1933

Får de första de första sagorna för barn publicerade; ”Jultomtens underbara bildradio” i Stockholms-Tidningen den 17 december och ”Johans äventyr på julafton” i Landsbygdens jul.

 

1934

Dottern Karin föds och Astrid blir hemmafru. 

Besöker för första gången Furusund, där Sture Lindgrens föräldrar hyr ett hus.

 

1935-40

Tar tillfälliga uppdrag som sekreterare och stenograf, bland annat i riksdagshuset och på advokatbyrå. Gjorde renskrivningsarbeten för Brita av Gejerstam, som bl. a. översatt Nalle Puh till svenska. 

Fortsätter de närmaste åren att publicera sagor i olika tidningar, ofta knutna till landsbygdsrörelsen.

 

1939

Arbetar som sekreterare för Harry Söderman, kallad ”Revolver-Harry”, docent i kriminologi vid Stockholms högskola, och lär sig mycket om hemlig skrift, fingeravtryck och kriminaltekniskt arbete.

Andra världskriget bryter ut den 1 september. Astrid Lindgren börjar skriva ”krigsdagbok”.

Svärföräldrarna köper ”Stenhällen” i Furusund, som skulle bli Astrid Lindgrens sommarbostad livet ut. Där skrev hon sedan många av böckerna och filmmanuskripten.

Astrid Lindgrens första offentliga debattinlägg trycks i Dagens Nyheter. Det handlar om ”Konsten att vara barn”.

 

1940

På rekommendation av Harry Söderman börjar Astrid Lindgren på hösten i den militära brevcensuren, ett hemligt arbete som ger hennes djupa insikter i krigshändelserna i världen. Där träffade hon bland andra Per Martin Hamberg. Arbetet fortsätter under hela kriget.

 

1941

Dottern Karin hittar på namnet Pippi Långstrump och Astrid Lindgren börjar berätta om Pippi för Karin och hennes kamrater.

Familjen flyttar till Dalagatan 46, den lägenhet som Astrid Lindgren bodde kvar i till sin död.

 

1944

Skriver ner historierna om Pippi Långstrump och ger till Karin i 10-årspresent. Skickar manuskriptet till Bonniers förlag som efter betänketid refuserar boken.

Vinner andra pris i Rabén & Sjögrens pristävling om flickböcker med Britt-Mari lättar sitt hjärta, som därmed blev hennes debutbok.

Träffar Elsa Olenius, bibliotekarie och dramapedagog, som grundade Vår teater och blev Astrid Lindgrens vän livet ut.

 

1945

Vinner första pris i Rabén & Sjögrens tävling om bok för 6-10-åringar med ett omskrivet manus till Pippi Långstrump. Boken kommer ut i slutet av november samma år, blir en stor succé och säljs på två veckor i över 20 000 exemplar.

 

1946

Pippi Långstrump läses upp i radio i februari och i början av mars spelas pjäsen Pippi Långstrumps liv och leverne på Vår teater vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Astrid Lindgren anställs på hösten som förlagsredaktör på Rabén & Sjögren.

Pippi Långstrump översätts till danska, finska och norska.

”Pippi-debatten” inleds med mycket kritisk artikel av professor John Landquist i Aftonbladet den 18 augusti, där han bland annat tycker att ”Pippi Långstrump är något obehagligt som krafsar på själen”. 

Mästerdetektiven Blomkvist kommer ut och Astrid Lindgren vinner delat första pris i Rabén & Sjögrens tävling om bästa ungdomsdeckare. Pippi Långstrump går ombord och Alla vi barn i Bullerbyn ges ut.

Svenska Dagbladets debutantstipendium tilldelas för första gången en barnboksförfattare. Astrid Lindgren delar priset med Anna-Lisa Lundkvist.

 

1947

Den första Astrid Lindgren-filmen, Mästerdetektiven Blomkvist, spelas in.

 

1948

Pippi Långstrump sätts upp på Oscarsteatern i Stockholm med Viveca Serlachius i huvudrollen. Det är första gången en pjäs av Astrid Lindgren sätts upp på en professionell teater.

Reser runt i USA i en månad och året efter börjar Damernas Värld publicera resekåserier, som senare i lätt omarbetad form blir Kati i Amerika, den första av tre böcker om Kati.

Per Martin Hamberg, som blivit chef för radiounderhållningen ber henne medverka i ”Tjugo frågor” i radio tillsammans med Stig Järrel och Kjell Stensson. Serien sänds i radio i olika omgångar fram till 1963.

 

1949

Pippi Långstrump filmas första gången. Viveca Serlachius spelar Pippi även i filmen. Manus skrivs av Per Gunvall, som också regisserade. Astrid Lindgren var inte nöjd med resultatet.

Förlaget Rabén & Sjögren flyttar från Oxtorgsgatan 10 i Klarakvarteren till Tegnérgatan 28.

 

1950

Blir den första mottagaren av Nils Holgersson-plaketten. Hon tilldelas priset för Nils Karlsson-Pyssling, som publicerades året innan.

Utses till medlem av Radionämnden och behåller uppdraget till 1963.

 

1952

Sture Lindgren dör.

 

1956

Belönas med Deutscher Jugendbuchpreis, Sonderpreis, för Mio, min Mio.

 

1957

Börjar samarbetet med Olle Hellbom då tredje filmen om Kalle Blomkvist spelas in. De kom att göra 17 filmer tillsammans.

 

1958

Tilldelas H.C. Andersen-medaljen, ofta kallad ”barnlitteraturens Nobelpris”, för Rasmus på luffen.

 

1961

Astrids mor Hanna går bort, 82 år gammal.

 

1963

Väljs in i Sällskapet De Nio (på stol nr 8). Mellan 1973 och 1986 var hon sällskapets ordförande.

 

1964

Vi på Saltkråkan börjar visas i svensk television. Berättelserna skrevs direkt för TV.

 

1965

Tilldelas Statens konstnärsstipendium, som utdelas på livstid.

Astrid Lindgren köper sitt barndomshem Näs av kyrkan och återställer det som hon minns det. Jordbruket på Näs läggs ner.

 

1967

Rabén & Sjögrens förlag instiftar Astrid Lindgren-priset till hennes 60-årsdag.

 

1969

Astrids far Samuel August går bort, 94 år gammal.

Karlsson på taket sätts upp på Kungliga Dramatiska Teatern. Det är första gången en Lindgren-pjäs spelas på Dramaten.

Pippi Långstrump gör stor succé som tv-serie.

 

1970

Astrid Lindgren pensioneras från Rabén & Sjögren samtidigt som Hans Rabén, som alla år varit hennes chef och förlagets grundare.

Tilldelas Litteraturfrämjandets hederspris Guldskeppet och Expressens barnboksbelöning Heffaklumpen.

 

1971

Får Svenska akademiens stora guldmedalj.

 

1973

Utses till hedersdoktor vid Linköpings högskola.

Bröderna Lejonhjärta väcker livlig kritikerdebatt när den ges ut strax före jul.

 

1974

Astrids bror Gunnar dör.

 

1975

Mottar medaljen Litteris et Artibus, åttonde storleken, som delas ut av konungen.

 

1976

Publicerar ”Sagan om Pomperipossa i Monismanien” i Expressen den 10 mars. Den efterföljande debatten bidrar till den socialdemokratiska regeringens fall i valet samma höst.

 

1977

Margareta Strömstedts biografi över Astrid Lindgren publiceras.

 

1978

Tilldelas Friedenspreis des Deutschen Buchhandels, den tyska bokhandelns fredspris. Aldrig våld!, hennes tacktal vid prisceremonin, skapar debatt och bidrar till att Sverige året efter inför en lag mot barnaga.

Blir hedersdoktor vid Universitetet i Leicester, Storbritannien.

 

1979

Mottar Janusz-Korczak-priset (Polen). Det är första gången priset delas ut.

Den första doktorsavhandlingen om Astrid Lindgrens författarskap, Århundradets barn. Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar, läggs fram av Ulla Lundqvist vid Stockholms universitet.

 

1980

Tar aktiv ställning mot kärnkraften i folkomröstningen.

Börjar lämna över sitt personliga arkiv av brev, manuskript och pressklipp till Kungliga biblioteket.

 

1981

Temaparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby grundas under namnet Sagobyn.

 

1985

Mottar medaljen Illis quorum, som delas ut av svenska regeringen och Karen Blixen-medaljen av Det Danske Akademi. Det är första gången Karen Blixen-medaljen delas ut.

Belönas med en Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin för filmatiseringen av Ronja rövardotter.

Inleder debatt om djurhållningen i det moderna svenska lantbruket med en artikel i Dagens Nyheter den 3 maj.

 

1986

Sonen Lars dör.

Tilldelas Legopriset (Danmark) och instiftar för prispengarna Stiftelsen Solkatten.

Konstnären Tommy Östmar målar hennes porträtt för Statens porträttsamling på Gripsholms slott. 

Belönas med Selma Lagerlöfs litteraturpris.

 

1987

Får löfte om en ny djurskyddslag, ”Lex Lindgren” i födelsedagspresent av statsministern.

Uppvaktas vid 80-årsfirandet av både Sovjetunionens och USA:s Sverige-ambassadörer.

Mottar Leo Tolstoj-medaljen (Sovjetunionen).

 

1988

Tilldelas en Guldbagge för sina insatser inom svensk barnfilm.

Den ryska vetenskapsakademien 1988 uppkallade asteroid#3204 efter Astrid Lindgren.

 

1989

Utses till hedersdoktor vid universitetet i Warszawa, Polen.

 

1991

Utnämns till officer av den franska orden Arts et Lettres.

 

1993

Tilldelas guldmedalj vid filmfestivalen i Cannes.

Astrids sista bok blir en bilderbok: Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken.

 

1994

Mottar ett hederspris från Right Livelyhood Award, det alternativa nobelpriset.

Tilldelas Telias Talarpris.

 

1995

Den första svenska mikrosatelliten skjuts upp. Satelliten får namnet ”Astrid1” och ombord finns tre instrument som namnges efter Pippi, Mio och Emil.

 

1996

Porträtteras på frimärke.

Maja Lisa Alexanderssons skulptur ”Poesi och förtrollning” som porträtterar Astrid Lindgren, invigs i Tegnérlunden.

Junibacken invigs på Kungliga Djurgården. Utanför entrén har skulptören Hertha Hillfon avbildat Astrid Lindgren.

Tilldelas Slovenska statens hedersmedalj, ”Honorary Sign of Freedom” och Gabriela Mistralpriset (Chile).

 

1997

Lillasyster Ingegerd Lindström dör. 

Fyller 90 år. Regeringen skänker en summa motsvarande ett nobelpris (7,5 miljoner kronor) till Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, för uppförandet av en byggnad och en utställning om Astrid Lindgren.

Tilldelas Bris-priset och Torgny Segerstedts Frihetspenna.

 

1998

Astrid Lindgren-gården, byggd av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, invigs i Vimmerby.

 

1999

Väljs till århundradets svensk av tidningen Expressens läsare.

En jury inom Sveriges radios kulturredaktion utser årtusendets författare. Astrid Lindgren kommer på andra plats efter William Shakespeare. Som tredje namn väljer man Franz Kafka.

 

2000

Promoveras till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

 

2002

Efter en tids sjukdom avlider Astrid Lindgren den 28 januari i sitt hem på Dalagatan. Jordfästs i Storkyrkan, Stockholm på internationella kvinnodagen den 8 mars, gravsätts därefter i familjegraven i Vimmerby.

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset), världens näst största litteraturpris, instiftas av regeringen.

Systern Stina Hergin dör.

 

2003

Astrid Lindgren Memorial Award delas ut första gången. Mottagare är Christine Nöstlinger och Maurice Sendak.

 

2004

Ett porträtt av Astrid Lindgren i glas, skapat av Göran Wärff invigs i Astrid Lindgrens Värld.

 

2005

Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket utses av UNESCO till Världsminne.

 

2007

Hundraårsjubileet av Astrid Lindgrens födelse uppmärksammas över hela världen.

Astrid Lindgrens Näs invigs med en ny utställningsbyggnad vid Vimmerby gamla prästgård.

Barndomshemmet öppnas för besökare.

Skulpturgruppen Källa Astrid av Berit Lindfeldt invigs vid Astrid Lindgrens Näs och en skulptur föreställande Astrid Lindgren vid sitt skrivbord, gjord av Marie-Louise Ekman, på torget i Vimmerby.

 

2008

Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket öppnas för forskning.