Barnen i bullerbyn foto på staket

Astrid Lindgrens sommar

"Solen lyser så varmt, och från luktärterna på rundeln kommer den sötaste doft, humlorna surrar över gräset och förbi Junibacken flyter ån, stilla och tyst. Det känns i hela kroppen att det är sommar, tycker Madicken och plaskar med fötterna i det ljumma vattnet." Ur Madicken

Många förknippar Astrid Lindgrens verk med svensk sommar. Hennes porträtt av dofterna, ljuden och naturens skönhet väcker sommarkänslorna hos de flesta av oss. På den här sidan samlar vi glimtar av hur sommaren skildrats i hennes verk. Välkommen att möta Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, barnen i Bullerbyn och på Saltkråkan och alla de andra i den Lindgrenska sommaren!

Somriga boktips

Pippi Herr Nilsson apelsiner

SJUNG

Pippis sommarsång

Och nu så vill jag sjunga, att sommaren är skön, och träden är så fina, och marken är så grön.

Titta och lyssna på YouTube!
Ida i Lönneberga med sin katt

SJUNG

Idas sommarvisa

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart på sommarn och gör lite somrigt, då kommer blommorna snart.

Titta och lyssna på YouTube!
Tjorven och Båtsman

Vet du vad?

Historien bakom Saltkråkan

Astrid Lindgren tillbringade somrarna i Furusund i Roslagen. Hon skrev en tv-serie om livet i skärgården som sedan också blev en bok, Vi på Saltkråkan.

Mera om Saltkråkan
CITAT

"När de en gång blev sådana där beklagansvärda gamla fyrtioåringar som hon hade siat om, så skulle de ändå minnas sin underbara sommarlek. Och de skulle aldrig kunna tänka på den utan att komma ihåg hur det kändes att springa barfota över Präriens lena gräs om försommarkvällarna, hur ljumt och vänligt åns vatten porlade under fötterna, när man plaskade fram över Eva-Lottas spång på väg till någon avgörande drabbning och hur varmt solen lyste in genom de öppna luckorna till bagerivinden, tills själva trägolvet i Vita Rosens högkvarter luktade sommar."

Ur Kalle Blomkvist och Rasmus
Ronja utklädnad småland

Semester i Småland?

Astrid Lindgren föddes och växte upp i Vimmerby, Småland. Här kan du idag besöka teaterparken Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs, Astrids barndomshem och numera museum.

Läs mer om Astrid Lindgren-relaterade besöksmål här
Karta stockholm astrid

Semester i Stockholm?

Det var i Stockholm Astrid Lindgren tillbringade den allra största delen av sitt liv. Hon flyttade dit som 18-åring 1926 och hon och hennes familj flyttade in i våningen på Dalagatan 46 den 22 september 1941. Där kom hon att bo i över 60 år. Vi har tagit fram en guide till Astrid Lindgrens Stockholm!

Läs mer om Astrid Lindgrens Stockholm här
CITAT

“Junikvällar i Stockholm liknar inte någonting annat på hela jorden. Ingenstans lyser himlen med ett så sällsamt ljus, ingenstans är skymningen så ljuv och så trolsk och så blå. Och i den där blå skymningen vilar staden på sina bleka vatten som om den hade flutit upp ur någon gammal saga och inte var verklig alls.”

ur Karlsson på taket smyger igen

Sommar i Bullerbyn

"Kanske Anna har rätt i alla fall, att det är allra roligast när det är sommar. Fast jag tycker om att gå i skolan, och när Fröken säjer adjö åt oss på examen så nästan gråter jag, för jag vet att jag inte får se henne på så länge. Men jag glömmer fort bort det, för det är i alla fall härligt med sommarlov.

Första kvällen när vi har sommarlov brukar vi gå ner till Norrgårdssjön och meta. Det finns nästan ingenting som känns så sommaraktigt som att meta. Vi har gjort oss metspön allihop. Det är bara långa hasselspön. Men vi har riktig rev och flöte och sänke och krok, som vi har köpt i affären i Storbyn.

Lasse kallar den kvällen när vi har slutat skolan för Stora Metarekvällen. Det finns en liten lagom bergknalle där vi brukar sitta och meta. Den heter Abborrberget. Det heter den bara för att man aldrig får några abborrar där, säjer Anna. Det enda man får är myggbett, säjer hon. Men Bosse drog i alla fall upp en stor abborre nu sist vi var där, och Britta fick två små mörtar.

Anna och jag satt på vår kökstrappa efteråt och räknade myggbett. Jag hade fjorton på högra benet och fem på vänstra. Anna hade nio på varje ben. ”Det kan man närapå ha till ett räkneexempel”, sa Anna. ”Vi ska skriva opp det på en lapp åt Fröken. ”Om Lisa har fjorton myggbett på ena benet och fem på det andra och Anna har nio på varje ben, vem har flest myggbett och hur många har dom tillsammans?” ”

Men så kom vi ihåg att vi hade sommarlov. Och då är det ju fånigt att hålla på med räkning. Så vi bara kliade våra myggbett och hade det skönt ända tills vi måste gå och lägga oss. O, vad det är härligt med sommarlov!"

Melker foto saltkråkan

TITTA

Titta på Saltkråkan

På SVT Play kan du se hela tv-serien Vi på Saltkråkan, t ex avsnittet då man firar midsommar.

Till Saltkråkan på SVT Play
Pippi i villa villekulla korg upp och ner svt

TITTA

Titta på Pippi

På SVT Play kan du titta på tv-serien Pippi Långstrump!

Till Pippi på SVT Play
Pippi Långstrump midsommar
PRODUKTER

Somriga produkter

Äntligen sommar, här är tips på några fina somriga produkter!
Ronja_Rovardotter_Japansk_ghibli

CITAT

”Birk såg sej om i skymningsskogen, och han blev underlig till mods, varför visste han inte. Förstod inte att det han kände nästan som en liten sorg i bröstet, det var bara sommarkvällens skönhet och frid, ingenting annat. ”Den här sommarn”, sa han och såg på Ronja. ”Ja, den här sommarn ska jag bära med mej till livets slut, det vet jag.” Ur Ronja Rövardotter

CITAT

“Men i Katthultsjön bland vita näckrosor simmade Emil och Alfred omkring i det svala vattnet, och på himlen satt julimånen röd som en lykta och lyste för dem. ”Du och jag, Alfred”, sa Emil. ”Ja, du och jag, Emil”, sa Alfred. ”Tror jag det!”

Ur Nya hyss av Emil i Lönneberga
Astrid Lindgren ros

VET DU VAD?

1989 hedrades Astrid Lindgren genom att få en ros uppkallad efter sig. Rosen Astrid Lindgren är vackert ljusrosa och blommar länge och mycket, den kan även användas som klätterros. Rosor återkommer i flera av Astrid Lindgrens berättelser: den vackra Törnrosdalen i Bröderna Lejonhjärta, Salikons rosor i berättelsen Allrakäraste syster och inte minst de Vita och Röda Rosorna som strider mot varandra i böckerna om Kalle Blomkvist.

pippi långstrump banner

LEK OCH PYSSLA

Pyssla och lek med Pippi

Här finns målarbilder, pyssel, frågesport, lektips och mycket, mycket mer roligt kopplat till Pippi.

Till Pippis lek- och pysselsida
Emil i Lönneberga banner text

LEK OCH PYSSLA

Pyssla och lek med Emil

Här har vi samlat roliga idéer och tips på lek och pyssel med Emil i Lönneberga.

Till Emils lek- och pysselsida