Emil fyller 60-år

Emil i Lönneberga - 60 år av hyss

Astrid Lindgrens egen favoritkaraktär firar 60-årsjubileum 2023.

1963 gavs den första boken om Emil i Lönneberga ut. Berättelserna om pojken som gjorde så mycket hyss på gården Katthult i småländska Lönneberga runt förra sekelskiftet blev några av Astrid Lindgrens allra mest älskade. Det blev totalt tre kapitelböcker och sju bilderböcker, alla illustrerade av Björn Berg, och i och med filmatiseringarna på 70-talet kom också de kända visorna med texter av Astrid Lindgren och musik av Georg Riedel.

Emil kalas instagrambild

Vill du fira Emil?

Varmt välkomna att vara med och fira! Speciellt för alla er som arbetar med barns läsning har förlaget Rabén & Sjögren tagit fram fint kalasmaterial!

På jubileumssidan Emil firar 60 år finns

Affisch
Inbjudningskort
Tipspromenad
Målarbilder
Pyssel
Vimpelspel
Utställning

CITAT

“”Jag vet en som ska ställa till kalas!” ”Vem då”, sa Ida. Emil dunkade näven i skrubben en gång till. ”Det ska jag”, sa han. Och så talade han om hur det skulle bli. Kalas skulle det bli så att det brakade om det, för nu skulle vart levandes hjon i Lönneberga fattigstuga till Katthult och det tvärt!”

När Emil gjorde stora tabberaset i Katthult, ur Nya hyss av Emil i Lönneberga
Hyss är bra - Skivomslag

Hyss är bra!

Svenska artister tolkar Georg Riedel och Astrid Lindgren

Hujedamej, 2023 var det hela 60 år sedan den första boken om Emil i Lönneberga publicerades!

Detta firades med en hyllningsskiva med svenska artister som tolkar Emils visor: Moonica Mac, Timbuktu, Amanda Bergman, Kristin Amparo, Mattias Alkberg, Ana Diaz, Emil Svanängen, Sarah Riedel, Jakob Hellman, Nicolai Dunger, Magnus Carlson, Lisa Ekdahl och Frida Hyvönen.

Flera av artisterna uppträdde också på Skansen i maj 2023 som en del av ett hyllningsprogram till Emil i Lönneberga på TV4.

"Hyss är bra" är producerad av Sarah Riedel och utgiven av Universal.

Albumet är nominerat till en Grammis 2024 i kategorin Årets Barnmusik.

Tro, hopp och förgrömmade ungar.

Alla vill vi ha en bättre värld, lära oss att leva i harmoni och bli våra bästa jag. Men hur skulle det gå till, och var ska vi i så fall börja? Astrid Lindgren menade att vi måste börja från grunden. Med barnen. När barn upptäcker världen blir det inte alltid som vuxna har tänkt sig.

Ett barn kan bli både klokare och gladare av att leva som Astrids Emil. Han är, som de flesta barn, god och hjälpsam, och lär sig av finurliga upptåg, av att i leken ställa till det och lösa det på underfundiga vis. Ibland går det inte som planerat. Men det är också en del av att vara barn och växa upp.

Så om barnet (hujedamej!) kommer hem med skrapsår och en halt höna i famnen, döljer gevär i modell trä under sängen och bränner veckopengen på smågodis. Oroa dig inte. Sätt inte stopp för barnets alla hyss, uppmuntra och häng med i upptågen. Hyss är bra.

Barn som får vara barn gör världen bättre.